Uusi, Sanoma Magazinesin kustantama, GEO-lehti ilmestyi tänään. Lehden ensimmäisessä numerossa on laaja Magnum-kuvatoimistosta kertova artikkeli ja runsaasti Magnum-kuvaajien kuvia.

Magnum on onnistunut luomaan miltei myyttisen imagon valokuvajournalistien salaseurasta, johon pääsee vain tiukan protokollan läpäiss+0200, ”eliittiin” kuuluvat kuvaajat. Kuitenkin Magnum ja sen merkitys nykypäivänä on ilmeisesti kyseenalaistettu niin sinne halunneiden kuin sen jäsentenkin toimesta. Mainiossa ruotsalaisessa FOTO-lehdessä (nro. 3/2008) tanskalainen valokuvaaja Joachim Ladefoged kertoo kuinka hänet kahden vuoden koeajan jälkeen äänestettiin ulos Magnumista, ja kun hän kertoi tästä Henri Cartier-Bressonille, yhdelle Magnumin perustajista, hän oli vain tokaissut ”They’re a bunch of assholes”.

Ehkei GEO tuo mitään mullistavaa uutta tietoa Magnumista, mutta ainakin siinä on runsaasti kuvia. Yhden euron tutustumistarjous kannattaa siis käyttää hyväksi. HUOM! Nykypäivän (ainakin kansainvälinen) valokuvajournalismi on kerrontaa lähinnä sodasta ja kärsimyksestä, joten ei heikkohermoisille!