Adobe Systems on ilmoittanut laittavansa Photoshopin ilmaiseksi nettiin – tai näin ainakin uutisoitiin joissain uutispalveluissa. Aivan tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan siitä että Adobe on julkaissut web-selaimessa toimivan kuvankäsittely- ja tallennuspalvelun nimeltä Photoshop Express Beta. Kuulostaa mielenkiintoiselta, katsotaanpa tarkemmin.

Palvelu on Adoben mukaan saatavissa tällä hetkellä vain USA:ssa, mutta tätä ei tunnuta sen kummemmin varmistettavan. Tiedotteessa tosin sanotaan, että käyttö saattaa olla hitaampaa USA:n ulkopuolelta. Pieni yksityiskohta on mm. että rekisteröitymiseen tarvittavan sähköpostiosoitteen @-merkki ei löydy AltGr-2-näppäilyllä, vaan kuten jenkkinäppiksessä eli näppäilemällä shift-2.

Ensivaikutelma palvelusta ja käyttöliittymästä on vakuuttava. Musta tausta ja häivytetyt dialogiboxit tuovat mieleen tyylikkäästi toteutetun Adobe Lightroomin. Erityisesti full screen -moodissa juuri mistään ei näe, että kyseessä on selaimen päälle rakennettu käyttöjärjestelmästä riippumaton ns. Rich Internet Application (RIA) eikä oikea sovellus. Ei ennen kuin palvelua alkaa käyttämään.

Web-sovelluksen käyttö on nimittäin hieman erilaista kuin tietokoneeseen asennetun sovelluksen. Esimerkiksi hiiren oikeanpuoleisella nappulalla ei saa esiin ns. kontekstiriippuvaista menua, vaan sieltä tulee joka kohdassa ruutua esiin Flashin kontekstimenu, Flash-sovelluksessa kun ollaan. Samaten tietyissä työkaluissa, erityisesti valotuksen säädöissä, liukusäätimet on korvattu kuvan erilaisilla miniversioilla, joista sitten valitaan mieleisin. Sen sijaan kuvan rajaus toimii hiirellä.

Express on joskus hieman tahmea käyttää, ja jäätyipä koneeni kerran totaalisesti Expressin ollessa auki. Tiedä johtuiko sitten juuri Expressistä. Beta siis tarkoittaa tässä tapauksessa oikeasti sitä että kaikki ei ehkä toimi silkinpehmeästi.

Mitä Photoshop Expressillä sitten voi tehdä? Käyttäjille tarjotaan tässä vaiheessa 2 gigatavua tilaa valokuvien säilytykseen. Kuvia voi järjestellä albumeihin, linkata muille webbisivuilla (suorat linkit mm. Facebookiin ja Picasaan löytyvät), lähettää sähköpostilla jne. Sen sijaan kuvien avainsanoitusta eli tägitystä en heti nähnyt – luulisi sellaisen olevan aika itsestäänselvyys. Tähän asti ei siis mitään mullistavaa.

Kuvien editointi on se tekijä, jolla Photoshop Express erottuu muista palveluista. Toki editointia voi jo nyt tehdä selaimessa esim. Picnik-nimisen ohjelman avulla, mutta Photoshop Expressin käytettävyys editoinnissa on mielestäni parempi ja enemmän ”oikean” sovelluksen kaltainen. Tosin Picnikin kaltaisia erikoisefektejä ei Expressissä näyttäisi olevan.

Express ehkä haluaakin olla hieman vakavammin otettava kuvankäsittelypalvelu. Expressistä löytyy Lightroomista tutut säätimet tarkemmalla valotuksen ja sävyjen korjailulle: valkotasapainon, huippusävyjen ja fill lightin säätäminen onnistuu. Kuvia voi myös terävöittää.

Kysymys kuuluukin, kenelle Photoshop Express on tarkoitettu? ”Oikean” Photoshopin tai Lightroomin käyttäjille ei tällä hetkellä näy olevan suurempaa syytä valita Expressiä kuvien säilytykseen ja näyttämiseen, moni muu palvelu ajaa saman asian. Ja kuinka moni valokuvauksen harrastaja on niin kiinnostunut kuvien käsittelystä, että haluaisi käyttää siihen Expressiä, mutta ei kuitenkaan niin kiinnostunut ettei ostaisi esim. Photoshop Elementsiä?

Express toimii ainakin Firefox, IE, ja Safari-selaimissa, ja vaatii vikkelän internet-yhteyden ja Flash versio 9:n.