Espoolaisten kamerakerhojen keskinäisen valokuvakilpailun FotoEspoo järjestää tänä vuonna Soukan Kamerat ry.

Tehtävänanto
Tulokset
Palkitut kuvat
Tuomareiden arviot

Tehtävänanto

Teema: Espoo, ihmisten kaupunki.

Sarjat: yksittäiskuvat, kuvakokonaisuudet.

Osallistuja voi lähettää enintään neljä yksittäiskuvaa (värillistä tai mustavalkoista). Osallistuja voi lähettää enintään yhden kuvakokonaisuuden, jossa voi olla 2 – 5 kuvaa. Molempiin sarjoihin voi osallistua.

Vain paperikuvia. Kuvat pahviseen passepartoutiin, pienin koko A4, suurin koko A3 passepartoun kanssa. Kuvan taakse kuvan nimi, kuvaajan nimi ja yhteystiedot, kuvaajan kerhon nimi.

Kuvat toimitettava 17.10. 2014 mennessä Foto Tapio -valokuvausliikkeeseen Tapiontorilla.

Tulosten julkistamistilaisuus Soukan palvelutalolla (Soukankaari 7) 4.11.2014 klo 18:00 on yleisölle avoin ja maksuton.

Kilpailukuvista järjestetty näyttely on nähtävissä Tapiolan Kulttuurikeskuksen Nuottiparvella 25-28.11. 2014.

Tulokset

Kilpailun tuomareina toimivat Olli Rinne ja Heimo Välinen, jotka arvioivat osallistuneet teokset seuraavasti:

Kunniamaininnat:

Tällä kertaa siitä, että on ollut uskallusta tehdä erilainen kuva:

Seija Orenius, Kara-Kamerat, ”Vielä Espoosta löytyy Auroraa”
Kilpailun ainoa selvästi järjestetty tilanne. Espoota soisi esiteltävän myös mainoskuvan omaisesti vaikka harrastajakilpailusta onkin kyse.

Pekka Lehtonen, Tapiolan kamerakerho, ”Otaniemen fysiikan laboratoriossa” Totaalisen muista osanottajista erottuva kuva. Tilanne ei salli parempaa kuvaa, mutta todellakin toivoisin lisää tällaisia espoolaisia näkymiä.

Matti Mänttäri, Tapiolan Kamerakerho, ”Purkutalon tarinat 1-3”
Espoon löytäminen näistä kuvista on hiukan hankalampaa, mutta sarja on kunnianhimoista vertauskuvallisuutta.

Kuvakokonaisuuksien palkitut:

3. Pirjo Lambert, Tapiolan kamerakerho, ”Hetki luontopolulla 1-2”
Kuvaparin kumpikaan kuva ei nousisi yksinään esille, mutta yhdessä ne osuvat kilpailun teemaan mainiosti. Pitkospuut yhdistävät kuvat kuin itsestään. Epäterävä niittyvilla toimii taustana tunnelmallisesti.

2. Kaarina Manninen, Soukan Kamerat, ”Espoonlahdella 1-3”
Sarjan vahvuus tulee monenlaisesta aiheen käsittelystä. Eri säät, eri veneilyt, eri ikäluokat – veden varren Espoo nostetaan hyvin esille.

1. Holger Frisk, Olarin Kamerat, ”Espoon ihmiset ja luonto 1-3”
Sanoman esille tuonti kaksoisvalotuksella ei ole helppoa. Varsin poikkeuksellisesti tässä sarjassa on onnistuttu erinomaisen hyvin, myös koko sarjaa ajatellen. Yleisimmät kilpailun teemat ovat tässäkin, mutta niitäkään ei ole rinnastettu päällekäyvästi. Teknisesti kuvankäsittely on tehty maltillisesti ja erityisesti metsäkuvassa on myös mietitty perspektiiviä ja kuvien sopimista yhteen.

Yksittäisten kuvien palkitut:

3. Risto Ylä-Rautio, Olarin kamerat, ”Musikaali”
Kuva erottuu hyvällä valon käytöllä, taustan valoisuusliu’ulla, ilmaperspektiivillä, hyvällä vedoksella ja ennen kaikkea tilanteen havainnoinnilla. Teemaa on hyödynnetty luovasti – painotus on todellakin ”ihminen” sanalla. Kuvittelisin Espoolaisen teatterin esiintyvän.

2.Jussi Helimäki, Kara-Kamerat, ”Syksyisessä puistossa”
Kuvan vahvuus on erittäin onnistunut sommittelu tilannekuvaksi. Puu osoittaa nuolena ihmistä, joka taustan värimyrskystä huolimatta erottuu ja kertoo oman puolensa kuvan tarinasta. Vastakohtien Espoo: lastenvaunulenkkeilijä = moderni, luonto = luonto, puisto = kaupunki.

1. Pirjo Lambert, Tapiolan kamerakerho, ”Rennosti vesillä”
Kuvan tunnelma vetää mukaansa. Rentous, kesäisyys, puuvene, normaali elämä ja sille vastakohtana rannan ökytalot. Varmasti suuri osa kuvan erinomaisuudesta syntyy hyvästä hetkestä, mutta sekin pitää osata käyttää hyväksi.

Palkitut kuvat

Tässä esiteltynä palkitut ja kunniamaininnan saaneet kuvat sikäli kun niistä sähköiset versiot ovat käytettävissä.

Pirjo Lambert: Rennosti vesillä
Pirjo Lambert: Hetki Luontopolulla 1
Pirjo Lambert: Hetki Luontopolulla 2
Jussi Helimäki: Syksyisessä puistossa
Seija Orenius: Vieläkö Espoosta löytyy Auroraa
Pekka Lehtonen: Otaniemen fysiikan laboratoriossa
Kaarina Manninen: Espoonlahdella 1
Kaarina Manninen: Espoonlahdella 2
Kaarina Manninen: Espoonlahdella 3
Risto Ylä-Rautio: Musikaali
Holger Frisk: Espoon ihmiset ja luonto 1
Holger Frisk: Espoon ihmiset ja luonto 2
Holger Frisk: Espoon ihmiset ja luonto 3


Tuomareiden yksityiskohtaiset arviot

Yleistä kilpailusta

Kilpailuun osallistui 15 osallistujaa. 8 kuvakokonaisuutta, joissa yhteensä 25 kuvaa ja 40 yksittäistä kuvaa. Vaikkakin kuvista erottui helmiä, olisin kaivannut hiukan korkeampaa tasoa.

Kuvissa Espoo on esitetty luonnon ja asuinlähiöiden yhdistelmänä. Muutamat poikkeukset erottuvat huomattavan hyvin. Espoo on hyvin monipuolinen kaupunki. Vaikka luontoa on paljon, voisi esittää myös maaseutua, liiketoimintaa, liikennettä tai kulttuuria. Kilpailun teemassa pysyminen ei ole ollut helppoa, maisemakuvassakin pitäisi näkyä edes vahva ihmisen jälki.

Yksi havaintoni on, että katukuvausta tehdään paljon – siis ihmisen kuvausta ympäristössään, ilman kontaktia kuvattavaan. Mutta kuvat ovat ihmisten takaa. Kuvaajien rohkeus ei riitä mennä tilanteiden eteen kuvaamaan tapahtuman lisäksi myös ilmeitä ja eleitä. On sääli, että perinteinen katukuvaus on kärsimässä henkilötietolaista ja intimiteettisuojasta.

Kuvakokonaisuuden miettiminen ei ole pelkkää saman aiheen kuvaamista. Siinä pitäisi pystyä käyttämään usean kuvan antamaa mahdollisuutta esittää aiheesta erilaisia kuvakulmia ja aiheen käsittelyä. Kokonaisuus voisi syntyä parhaiten käsikirjoittamalla, miettimällä aiheet ja teemat, tutustumalla kohteeseen ja hakemalla jo ennen varsinaista kuvausta ainakin pääideat ja kuvaustavat kullekin kuvalle.

Vaikka kaipasinkin korkeampaa tasoa, on ollut ilo katsoa valokuvaajien näkemyksiä Espoosta. Toivonkin, että myös te käytte katsomassa näyttelyn kuvat ja mielessänne puitte toistenne kuvia.

Yrjö Venna, Olarin kamerat

”Kotimatkalla”
Kuva on aavistuksen epämääräinen, mutta linjat johtavat hyvin kasvoihin. Tilanne on hyvä ja se toimii katukuvana oikein – katseiden suunnat kertovat. Nimi hiukan yllättää, olisin ajatellut jotain muuta. Teknisesti tilannekuva on hyvin onnistunut, ehkä hiukan tiukka.

”Lasihelmen synty 1-3”
Sarjan esittää tarinan luontevasti reportaasina, näkymät ja kuvakulmat vaihtuvat. Kuvien sävyt ovat hiukan tummat, liekki ja lasi kärsii heijastuksien tummuudesta. Ensimmäisen kuvan päiden rajauksia olisi voinut miettiä erilaisiksikin.

Risto Ylä-Rautio, Olarin kamerat

”Musikaali”
Hyvä sommittelu, musta oikealla on toimiva ratkaisu, valo ja savuisuus luovat telellä otettuun kuvaan perspektiiviä. Kasvojen vaihtuva valoisuus antaa dynamiikkaa.
Kädet ovat tämän kuvan hienous. Jään hiukan miettimään, olisiko esityksenomaisuus tullut väreillä paremmin esille, oma ensimmäinen ajatukseni oli ”karaoke” 😉
Teemaa on hyödynnetty luovasti – painotus on todellakin ”ihminen” sanalla. Kuvittelisin Espoolaisen teatterin esiintyvän

3. sija yksittäiskuvissa.

”Skeittiparkki 1-4”
Kaipaisin hiukan vaihtelevampia kuvakulmia sekä kuvaukseen, että aiheeseen, nyt tuo epäselvä on ainoa erilainen. Pidän useista kuvista erillisinä enemmän kuin koko sarjasta. Tarinaa voisi johdattaa paremminkin. Raikkaat värit ja teknisesti kuvat hvyiä.

”Asennus”
Kuvaisin tämän lähempää, enkä toisi takamusta eteen. Kuva on varsin väljä tällaisena. Tilanteena varsin mainio.

Matti Liedes, Soukan kamerat

”Pullojen kerääjä”
Kuvassa on mielenkiintoiset linjat ja heijastukset tuottavat lisää aineistoa, mutta voisi tässä olla enemmänkin. Takaa otettu ihminen on hiukan tylsä. HDR:mainen tekniikka.

”Täysillä”
Nimeen nähden kuvasta puuttuu se viimeinen irroittelu ja heittäytyminen. Taustalla tuntuu olevan parhaat palat.

”Naisenergiaa”
Tässä on liikaa takaa päin nähtyjä ihmisiä. HDR on jossain määrin ylilyövää. Nimen energia puuttuu.

Antti Lyyjynen, Olarin kamerat

”Ihan pihalla”
Pikkupoika tuo tähän kuvan sen sisällöin.
Värit ja hyvä valo toimivat, sommittelua voisi miettiä pitemmälle, Mainio nimi.

”Lauantaiseura”
Kuva on kyllä tavallaan kilpailun teemassa, mutta on varsin yhdentekevä yksinään. Mikä on kohde? Voisi olla nuo ihmiset, mutta heidät on työnnetty sivulle.

”Suuri puhallus”
Puhalluksen jälki ohjaa mielenkiintoisesti katsetta ja lehdet tuntuvat leijuvan vasemmalla. Oikealle reunalle kaipaisi jotain vastapainoa ja lisää sisältöä.

”Kävelyllä”
Taas yksinään hiukan tylsä, vasemmalla kävelijää ei ole käytetty kuvan tilanteessa hyväksi. Puun tekemä kuvan värijako on mielenkiintoinen.

Nämä kuvat voisivat toimia yhteen sarjana. Jokaisessa on pieniä ihmisiä osana kaupunkimiljöötä.

Lassi Ritamäki, Kara-Kamerat

”Juhannus 1-4”
Teema löytyy sarjasta ja siinä on kuvakulmia hyvin, Pidän kovasti kännykkäkuvasta ja pariskunnasta rannalla. Joukkokuvassa hyvin kokon liekit kasvojen väreistä.
Kuvat on otettu läheltä, mutta usein taas ihmisten takaa.
Kännykkäkuvan printissä on joku ruudukko

Minulla oli erittäin suuria vaikeuksia olla valitsematta tätä palkittuihin.

”Leppävaaran tuiskussa”
Kuva ihmisen takaa takaa ja aihe aavistuksen klisee, mutta tunnelma on kyllä tuotu hyvin esille. Kuvaan on uskallettu tehdä myös mustaa.

”Hautauspalvelu”
Tässä on muotoja, afrikan kartta ja kuvakulma on hyvä. Nimi kyllä pitäisi arvata, mutta se tuo kuvaan lisää ajatusta. Yhteys kilpailun teemaa on ehkä suurin puute.

”Marraskuu”
Nätit sävyt, mutta missä teeman aihe? Erittäin nätti vedos.

”Haukilahden rannalla”
Nimen avulla saan tämäkin maiseman kyllä kilpailun teemaan,
mutta aavistuksen tylsä. Jostain syystä katson vain tuota sammalmätästä. Vedoksessa on aika paljon magentaa kalliossa.

Jussi Helimäki, Kara-Kamerat

”Rantamaratonilla”
Tässä on vähän heikko valon suunta, kuva jää tasaiseksi.
Osittaisin kaipaisin myös lisää liikettä kuvaan, enkä löydä sitä rantaa.

”Iloa ilmoille Tapiolassa”
Nätti ja teknisesti onnistunut kuva. Reunoilla on mustaa melko paljon. Kuitenkin missä on teeman ihmiset, ilo ja Tapiolakin on aika
pienenä.

”Syksyisessä puistossa”
Kuvan vahvuus on erittäin onnistunut sommittelu tilannekuvaksi. Puu osoittaa nuolena ihmistä, joka taustan värimyrskystä huolimatta erottuu ja kertoo oman puolensa kuvan tarinasta. Vastakohtien Espoo: lastenvaunulenkkeilijä = moderni, luonto = luonto, puisto = kaupunki.

3. sija yksittäiskuvissa.

”Nimensä mukaista Viherlaaksoa”
Vasta kuvan nimi avaa tätä kuvaa. Melkoisen vähän ihmisiä, Espoota ja katsottavaa

Pirjo Lambert, Tapiolan kamerakerho

”Rennosti vesillä”
Kuvan tunnelma vetää mukaansa. Rentous, kesäisyys, puuvene, normaali elämä ja sille vastakohtana rannan ökytalot. Varmasti suuri osa kuvan erinomaisuudesta syntyy hyvästä hetkestä, mutta sekin pitää osata käyttää hyväksi.
Kuva on lähellä otetun omainen, mutta lienee telellä kuitenkin, veneen teksti toimii mukavana lisäkiintopisteenä.

1. sija yksittäiskuvissa.

”Hetki luontopolulla 1-2”
Kuvaparin kumpikaan kuva ei nousisi yksinään esille, mutta yhdessä ne osuvat kilpailun teemaan mainiosti. Pitkospuut yhdistävät kuvat kuin itsestään. Epäterävä niittyvilla toimii taustana tunnelmallisesti.
Kännykkäkuva ei välttämättä tarvitsisi katsekontaktia.

3. sija kuvakokonaisuuksissa.

Kahdella teoksella osallistuttu ja molemmilla sijoitus. Brava!

Matti Mänttäri, Tapiolan Kamerakerho

”Purkutalon tarinat 1-3”
Espoon löytäminen näistä kuvista on hiukan hankalampaa, mutta sarja on kunnianhimoista vertauskuvallisuutta. Pidän neliötoteutuksesta.

Kunniamaininta

”Tapiola 23.8.2014”
Tämä on kuvakokonaisuus, tavallaan väärässä sarjassa. Toimii vain sellaisena, joskin toimii varsin hyvin. Jään katsomaan pitkäksi aikaa. Kuvissa on hyvin mietitty kehys.

”Silkkiniityllä”
Kuvassa on miellyttävä kerrostus, useita syvätasoja, liikettä ja rytmiä. Ehkä kaipaisin vähemmän selkiä näkyviin.

”Vaalityössä”
Tämäkin kuva rytmittyy hyvin ja sisältää monta pientä yksityiskohtaa. Nyt ei ole liikaa ihmisiä takaa päin. Pääkohteelle saatu kasvoille valoakin.
Olisin kaivannut laajista ja viimeisiäkin jalkoja esille.

”Tulevaisuus korteissa”
Espoo on taas vähän hakusessa.
Tausta on kamala, mutta on varmaan ollut tuossa tapahtumassa. Hyvät linjat ja erinomaista jättää asiakkaasta näkyviin vain kädet.

Keskimäärin yksi parhaista yhden osallistujan kokonaisuuksista.

Seija Orenius, Kara-Kamerat

”Purjehtijat”
Nätti purjehduskuva, mutta missä Espoo, missä ihmiset? Panoraama käyttö on tässä oikein.

”Vielä Espoosta löytyy Auroraa”
Naisen olisi voinut valaista hiukan erottuvammaksi, tällöin taivaalle olisi ehkä saanut hiukan lisää yksityiskohtia, mutta muuten keskimääräsen hyvin tehty kuva.
Kilpailun ainoa selvästi järjestetty tilanne. Espoota soisi esiteltävän myös mainoskuvan omaisesti vaikka harrastajakilpailusta onkin kyse.

Kunniamaininta

Kaarina Manninen, Soukan Kamerat

”Espoonlahdella 1-3”
Sarjan vahvuus tulee monenlaisesta aiheen käsittelystä. Eri säät, eri veneilyt, eri ikäluokat – veden varren Espoo nostetaan hyvin esille.
Voisin ottaa yhteen kuvaan vielä läheisemmän kuvakulman, vaikkapa perämoottorivene isompana etualalle.
Sävyt ovat hyvät. Kuvien sommittelu onnistunut.
Olisi hulppeata nähdä kun tuolla saunalla vedetään noita vesisuksia!

2. sija kuvakokonaisuuksissa.

Rainer Pousar, Olarin kamerat

”Skeittibaana 1-3”
Jään miettimään, onko näissä kuvissa esitetty altaiden muotoa vai skeittareiden toimintaa. Mustavalkoinen altaan kulma on hieno, mutta kun kilpailun teema on ihmiset, niin jään odottamaan lisää.

”Ä ngry Bird Puisto”
Mielenkiintoisinta kuvassa on reunasta kurkistava lintu.

Erkki Illukka, Olarin Kamerat

”Melsteninranta”
Täytyy kyllä nyt sanoa, että kuva on väljä ja tumma, eikä siinä ole oikein sommittelua tai kohdetta katseelle.

”Temppelisalmi”
Vedos on aavistuksen harmaa tilanteeseen nähden. Sommittelu mukavan suuntaavaa. Tuossa voisi olla mukana tuo yksi vene, jonka vana näkyy tai sitten
etualan vene isompana.

”Ängry Birds puisto”
Tässä on vähän samanlaisia ominaisuuksia kuin tuossa Melsteninrannan kuvassa.

”Mäenlaskua Niittykummussa”
Tässä kuvassa on ainesta, vaikkakin olisi todella mukava nähdä poikien
ilme. Selän puolelta kuvaaminen toimii harvoin. Maisema toimii hyvin kehyksenä. Mäenlaskun voisi tuoda paremmin esille kuvan tarinassa.

Kuviin kaipaisi lisää rohkeutta mennä lähemmäksi ja odottaa jotain tapahtuvaksi.

Tarja Kaltiomaa, Soukan Kamerat

”Nokat vastakkain”
Koirien tapaaminen on vähän tapahtumaköyhä, vaikkakin mukavan arkinen näky. Kuvasta puuttuu se viimeinen isku.
Valo on aavistuksen liikaa vastasuuntaista.

”Illan hämyssä”
Kuvan pääosassa on nyt tuo auringonruso, eivät Espoo tai ihmiset. Mainio tunnelma kuitenkin ja teknisesti onnistunut

”Surffaillen”
Olisin nostanut tämän mielelläni palkinnoille, jos valolla ja terävyydellä olisi saanut kasvoja paremmin korostettua. Tässä on miellyttävä linjoilla sommittelu, se rakentuu ja esittää helposti tarinan ja tunnelma on lämmin.

”Päivän palaveri”
Kuvan tunnelma toimii.
Parilla sivuaskeleella olisi ehkä taustan paremmin kokoontumista kehystäväksi. Valotuksessa jonkin verran ongelmia.

Kuvien aiheiden löytäminen onnistuu, pientä tekniikkalisää vielä kaivattaisiin.

Holger Frisk, Olarin Kamerat

”Odotus 2”
Katukuvauksen keskeisimmät asiat ovat kohdallaan: läheltä ja kohti, sommittelu hanskassa, joskin vähän tiukka ylhäältä Jään miettimään taustalla olevan pojan aikeita.

”Odotus 1”
Pienen pohdiskelun jälkeen sopii hyvin teemaan: Espoo on suurimmaksi osaksi maaseutua. En osaa päättää onko staattinen vai rauhallinen.
Sävyt ovat hyvät

Oli vahva palkintoehdokas.

”Sika hyvä Espoo”
Toimiva sommitelma, puut tuovat alas ja sika vasemmalle. Kuvan värit aavistuksen arveluttavat.

”Nuorena vitsa väännettävä”
Tilanne toimii, mutta kuinka sopiva kisan teemoihin. Nimeä en osaa johtaa. Kuvan terävyys on hiukan erikoinen, onko tätä suurennettu reilusti.

”Espoon ihimiset ja luonto 1-3”
Sanoman esille tuonti kaksoisvalotuksella ei ole helppoa. Varsin poikkeuksellisesti näissä kuvissa on onnistuttu erinomaisen hyvin, myös koko sarjaa ajatellen. Yleisimmät kilpailun teemat ovat tässäkin, mutta niitäkään ei ole rinnastettu päällekäyvästi. Teknisesti kuvankäsittely on tehty maltillisesti ja erityisesti metsäkuvassa on myös mietitty perspektiiviä ja kuvien sopimista yhteen. Kuvien pintarakenteet tuntuvat miellyttäviltä.

1. sija kuvakokonaisuuksissa

Pekka Lehtonen, Tapiolan kamerakerho

”Otaniemen fysiikan laboratoriossa”
Totaalisen muista osanottajista erottuva kuva. Tilanne ei salli parempaa kuvaa, mutta todellakin toivoisin lisää tällaisia espoolaisia näkymiä. Käsiin olisin kaivannut
jotain toimintaa.

Kunniamaininta

”Lenkkeilijä Otaniemeissä”
Tässäkin kuvassa on hyvin saatu näitä Espoon vastakohtaisuuksia: maalla – kaupungissa, moderni – vanha, nuori – kulunut.
Kuva on kehystyvä, linjakas, ohjaava.

Oli vahva palkintoehdokas.

”Talviurheilua Haukilahdessa”
Tässä kuvassa oli ehkä vaikeinta yhdistää asia Espooseen. Miellyttävästi käytetty panoramamuotoa hyväksi. Päät rikkoutuvat ikävästi taustan rajaan. Taivaan väri on hieno.

Ehdottaisin näyttelyyn seuraavia kuvia:

Yrjö Venna, Olarin kamerat, ”Kotimatkalla”
Risto Ylä-Rautio, Olarin kamerat, ”Musikaali”
Jussi Helimäki, Kara-Kamerat, ”Syksyisessä puistossa”
Pirjo Lambert, Tapiolan kamerakerho, ”Rennosti vesillä”
Matti Mänttäri, Tapiolan Kamerakerho, ”Silkkiniityllä”
Seija Orenius, Kara-Kamerat, ”Vielä Espoosta löytyy Auroraa”
Holger Frisk, Olarin Kamerat, ”Odotus 1”
Pekka Lehtonen, Tapiolan kamerakerho, ”Otaniemen fysiikan laboratoriossa”
Pekka Lehtonen, Tapiolan kamerakerho, ”Lenkkeilijä Otaniemessä”
Antti Lyyjynen, Olarin kamerat, ”Ihan pihalla”
Pirjo Lambert, Tapiolan kamerakerho, ”Hetki luontopolulla 1-2”
Kaarina Manninen, Soukan Kamerat, ”Espoonlahdella 1-3”
Holger Frisk, Olarin Kamerat, ”Espoon ihimiset ja luonto 1-3”

En suoraan sanoen osaa päättää, pitäisikö kunniamainittu ”Purkutalon tarinat 1-3” vai Lassi Ritamäen ”Juhannus 1-4” laittaa näyttelyyn. Ritamäen sarja on kilpailun teemassa paljon paremmin kiinni ja sen olisi voisi palkita siinä missä tuon ”Hetki luontopolullakin”. Purkutalo taas olisi varsin erilainen.