Henkilökuvauksen ystäville on parhaillaan tarjolla Peter ForsgÂrdin ja Robert Peranderin yhteisnäyttely Human – Inhimillistä – Mänskligt. Näyttely on nähtävissä Helsingissä Galleria 4-kuudessa (Uudenmaankatu 4-6) 2.10. asti.

Peter ForsgÂrd on valokuvaaja, joka myös aktiivisesti bloggaa valokuvaukseen liittyvistä ilmiöistä. Osa näyttelynkin kuvista on nähtävissä hänen uudessa kuvablogissaan. Robert Perander on kuvauksen harrastaja, joka vaikuttaa aktiivisesti Helsingin Kameraseurassa. Hänellä on ollut useita yhteisnäyttelyitä, muiden muassa taannoinen Helsingin Jugendsalisa ollut Isä-näyttely, josta kirjoitin aiemmin tässä blogissa. Peranderin oli määrä kertoa kuvaamisestaan pari viikkoa sitten Kameraseuran kokoontumisessa, mutta tietokoneongelmat siirsivät esityksen tuonnemmaksi. Toivottavasti ensi kerralla onnistaa paremmin.

Inhimillistä-näyttelyn kuvat ovat pääosin syntyn+0200 Anders Petersenin katukuvauskurssilla. Petersenin jalanjäljillä selvästi ollaankin: mustavalkoiset, voimakkaan kontrastiset kuvat muistuttavat Petersenin tyyliä. Kuvat ja kuvattavat eivät vain ehkä ole niin rankkoja kuin Petersenilla. Petersenin kuviahan oli taannoin esillä Galleria Luovassa, ks. juttu täältä.

ForsgÂrd ja Perander sanovat kohdanneensa mallinsa vain lyhyen hetken aikana, eivät ennen kuvausta eivätkä sen jälkeen. Kuvaajat ovat kuitenkin onnistun+0200 luomaan luottamuksen tunteen kuviinsa: ihmiset poseeraavat rennosti, ja parhaimmillaan kuvattavat tuntuvat katsovat syvälle katsojaan.

Perander kirjoittaa nettisivuillaan tunnelman ja tunteiden tallentamisen olevan henkilökuvauksen suuri haaste. Inhimillistä-näyttelyssä ei ehkä koeta mitään radikaalsti uutta, ainakaan formaatiltaan: molemmilta on esillä viitisentoista 30×40 koossa olevaa mustavalkoista vedosta. Mutta henkiökuvat välittävät kohteensa kautta aina uusia tunteita ja tuntemuksia. Juuri siksi ihmiskuvaus onkin niin mielenkiintoista – ja haasteellista.