Törmäsin Digicamera.netin uutisten kautta Sulantoblogin postaukseen, jossa Matti Sulanto kertoo ottaneensa kuvan jäähallissa salamalla, ja muuntaneensa salaman valon hallin keinovaloon salaman eteen laitettavalla kalvolla.

Värinmuuntokalvoista ja -suotimista olin kuullut toki aiemminkin, mutta en tiennyt että Rosco valmistaa kalvoja, joita mm. Topshot myy. Näissä malleissa on jopa reunaan liimattu tarranauha, jolla kalvon saa salamaan kiinni, jos on toinen tarranauha salamassa. HonlFotolta löytyy SpeedStrap tähän tarkoitukseen, mutta parilla eurolla saa kaupasta tavallistakin tarranauhaa.

Ja kokeilemaan. Alempi kuva on otettu normaalisti salamalla ja ISO 800 -herkkyydellä, jotta vallitsevaa valoa tulee mukaan. (Kuvan etualan lamppu, jonka salama valaisee, ei siis ollut päällä.) Salaman valo on valkoista, ja hehkulampun valo keltaisempaa, siis sekavalotilanne.

Ylemmässä kuvassa kameran valkotasapaino hehkulampulle, ja kalvo salaman eteen. Sekä salaman valo että hehkulampun valo ovat hyvin sopusoinnussa.

Jos vielä ottaa samassa valaistuksessa kuvan WhiBal harmaakortista (ja erityisesti jos sattuu olemaan Adobe Lightroom) on valkotasapainon korjaaminen yhden hiiren napsautuksen päässä tietokoneessa. Lightroomin ehkä paras ominaisuus on että kuvien korjailut voi ”synkronoida”, eli kopioida yhdestä kuvasta vaikka kuinka moneen muuhun kuvaan.

Tätä kikkaa olisi tarvinnut viime viikonloppuna kun otin kuvia Elonkehrä-markkinoista.