Pohdiskelin kerhoillan 6.3.2017 klo 19:00 aihetta ”Katsellaan minkälaisia valokuvanäyttelyitä verkosta löytyy”. Lähdin googlettamaan aiheen tiimoilla ja löysinkin aineistoa kerhoiltaa varten. Aihe innoitti myös blogikirjoitukseen, jonka julkaisin Uusi Suomi -verkkolehden Vapaavuoro-palstalla 5.2.2017 nimellä ”Verkossa tapahtuu – vai tapahtuuko?”. Laitan blogikirjoituksen myös tähän tulevan kerhoillan alustukseksi.

Verkossa tapahtuu – vai tapahtuuko?

Nyt sunnuntaina minulle on pitkästä aikaa aikaa käydä vaikkapa valokuvanäyttelyssä. Istuudun tietokoneen äärelle ja laitan hakukoneen hakusanaksi ”valokuvanäyttely verkossa” ja painan Enter. Ruudulle tulee useita tunnettuja kotimaisia valokuvasaitteja. Tänään on mielenkiintoisia aiheita nähtävillä. Valitsen näyttelyn, joka sopii tunnelmaani: alkuvuoden hämyisiä lumimaisemia, lehdettömiä puita, kuusikkometsiä. Menen näyttelyyn ja heti istunnon aluksi minulta kysytään pääsylippua, jossa on koodi näyttelyyn pääsystä. Näitä jakavat valokuvataiteilijat yleensä tuttavilleen, mutta minulle ei nyt ole koodilippua. Menen kuitenkin eteenpäin, jossa voin nettikukkarollani maksaa näyttelymaksun. Menen näyttelyyn ja huomaan, että näyttely on laadukkaasti toteutettu, joten ei harmita yhtään, että maksoin sisäänpääsymaksun. Näissä kuvissahan on jopa tekstiä ja selostusta, melkein runollista.

 

***

 

Nyt blogikirjoituksen lukija ihmettelee, mihin hän on tullut. Onko joku hulluksi tullut vai onko kirjoittaja vinksahtanut aikamatkailija. On. Tämä on fiktiivinen kirjoitus jostakin tulevaisuuden sunnuntaistani, kun verkkonäyttelyt ovat jo yleistyneet. Rahaa niilläkin voi kerätä!

Verkkomaksamisesta ollaan montaa mieltä, mutta se on mielestäni kätevä tapa tienata rahaa usein melko suuresta vaivannäöstä. Verkkoa varten tehdään paljon ilmaista innostunutta työtä. Miksi ei siitä voisi ja jopa pitäisi tienata palkkaansa.

Kuulutin jossakin aikaisemmassa blogikirjoituksessani, että rahan suhteen voisimme tehdä paljon innovaatioita. Nettikukkaro on yksi innovaatio. Nettikukkarolla voisi maksaa esimerkiksi iltapäivälehden tai numerohakupalvelun tai muun nettisovelluksen pyytämän käyttömaksun. Tällä varmistaisimme, että palvelut ovat pysyviä ja toimivia eikä pelkästään hyväntekeväisyyden varassa. Myös postimerkki sähköpostiin voisi olla uusi verkkomaksamisen innovaatio.

Ihminen ei elä pelkästä enthuasismista, vaan tarvitsee rahaa ruokaan, asumiseen, vaatetukseen. Pienistä rahavirroista voi tulla toimeentuloa. Me jokainen olemme jossakin roolissa: yksi tekee sovelluksia, toinen niitä käyttää ja tarvitsee. Kun nettimaksamisesta tehdään mukava innovaatio, kuluttaja maksaa mielellään laadukkaista palveluista. Näin tahdon uskoa!

Mitä mieltä nettimaksamisesta olet?

 

Kerhoiltaan voi tuoda omia ehdotuksiaan katseltavista valokuvanäyttelyistä verkossa.

Muutama löytämäni verkkonäyttelylinkki:

Valokuvanäyttelyitä verkossa:

Suomen valokuvataiteen museo, kokoelmat

http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/

 

Museoviraston Kuvakokoelmat.fi

https://www.kuvakokoelmat.fi/

 

Vivian Maier katuvalokuvia New York

http://www.vivianmaier.com/gallery/street-1/

 

Curated by Larissa Leclair and Andy Adams

http://www.andyadamsphoto.com/100portraits/