Kuvien avulla parhaimmin tiedämme entisajan olosuhteista. Kuvissa on kuvattu ihmisiä, eläimiä ja kasveja sekä myös aikansa infrastruktuuria. Kuvien avulla ja yhdistämällä kuviin eri aikakausilta säilynyttä kirjoitusta, tiedämme nykyään entisajan elämästä ja olosuhteista melko paljon. Blogikirjoitus valokuvien säilyttämisen merkityksestä:

 

170 vuotta vanha valokuva Tampereelta.

 

Käsityksemme menneistä ajoista perustuu usein kuviin ja kuvataiteeseen. Vanhimmat säilyneet maalaukset ovat tietenkin kalliomaalaukset. Tieten muistia virkistämään tehtyjä kuvia lienee säilynyt 1400-luvulta länsimaissa. Itämailla kuvia on uudistettu ajan saatossa, joten kuva-aihe saattaa olla reilusti vanhempi kuin säilyneet versiot.

Kuvien avulla parhaimmin tiedämme entisajan olosuhteista. Kuvissa on kuvattu ihmisiä, eläimiä ja kasveja sekä myös aikansa infrastruktuuria. Kuvien avulla ja yhdistämällä kuviin eri aikakausilta säilynyttä kirjoitusta, tiedämme nykyään entisajan elämästä ja olosuhteista melko paljon. Tietoa ovat levittäneet televisio ja elokuvat, joten tieto ei ole vain muutaman ihmisen hallussa, vaan jokaisen kiinnostuneen ulottuvilla paremmin kuin koskaan ihmisen historiassa aiemmin.

Ihminen eläessään tottuu pitämään omaa aikaansa ja sen ilmiöitä itsestään selviönä. Ajattelemme, että menneisyydessä on elänyt joitakin muita ihmisiä ja tämä, mitä meillä on jonkinlainen vakio, josta voimme tietää kaiken aikaa.

Olen valokuvausharrastuksen myötä voinut todeta, että valokuva saattaa olla oman aikansa ja paikkansa ainutlaatuinen tallenne jo muutaman vuoden kuluttua kuvaushetkestä. Ympäristömme muuttuu koko ajan ja muuttumisen voi parhaimmin havaita tallennetusta kuvasta.

On ilmeisesti melko satunnaista, mitkä valokuvat jäävät elämään ja kertomaan aikakaudestaan. Nykyään valokuvataan enemmän kuin koskaan ja kuvaaminen on tavallaan koko kansan harrastuksena. Kuvien säilyttämisestä ja arkistoinnista ei kuule puhuttavan paljon, mitä hiljaisuus asian tiimoilla tarkoittaa? Suomessa tarvitaan instanssi, joka ottaa tärkeiden ajankuvavalokuvien säilyttämisen ja arkistokelpoisuudesta huolehtimisen kontolleen. Heitän pallon Suomen valokuvataiteen museon suuntaan idean jatkokäsittelemiseksi.

Tähän mennessä suomalaisia valokuvia on säilytetty jonkin verran ja niitä on tuotu myös suuren yleisön nähtäville internet-näyttelyissä. Kun verkkomaksaminen kehittyy, valokuvamuseokäynti verkossa voisi myös maksaa hieman, jolloin toiminnasta voisi olla myös tuottoja.

Laitan blogikirjoituksen kuvitukseksi ilmeisesti vanhimman Suomessa otetun valokuvan noin 170 vuoden takaa, kuva on otettu Tampereella.

Valokuvat ajan kuvina | Uusi Suomi Vapaavuoro

(Teksti julkaistu Uusi Suomi -verkkolehden Vapaavuoro-blogina 5.12015. Blogialustan muuttumisen vuoksi linkki ei aina tuo esille kirjoitusta, mutta kun laittaa virheruudulle halutun blogikirjoituksen otsikon, kirjoitus löytyy. TK)

*    *    *    *

Sittemmin vuodesta 2019 Soukan Kamerat -yhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet KuvaKamut-kaupunkikuvaajien toimintaan ja valokuvauksen harrastajien kuvia on tallennettuna kansalliseen Finna.fi-tietokantaan. Kuvien säilyttämisen merkitys on noussut.

20.12.2020 Tarja Kaltiomaa