Värinhallintaa osa I
Eilen kerhoillassa vikkelästi sujuneen kevätkokouksen jälkeen Markku T. esitteli kerholle hankitun monitorin kalibrointilaitteen toimintaa. Laite on siis nyt lainattavissa halukkaille, joten ajattelin kirjoittaa tänne hieman vinkkejä laitteen käytöstä.
Mutta aloitetaan ensin hieman yleisemmin värinhallinnasta. Värinhallinta (color management) digitaalisessa kuvankäsittelyssä on laaja ja monimutkainen aihe, jolla on kuitenkin hyvin yksinkertainen tarkoitus: saada värit toistettua samanlaisina eri laitteilla ja erilaisilla tulostusmateriaaleilla. Kukapa ei olisi manaillut valmiin printin saatuaan, että kuvan värit ovat aivan muuta kuin mitä ruudulla näkyi. Missä vika?
Yleisin ongelma on se, että monitori, jossa kuvaa tarkastellaan ennen tulostamista, ei ole oikein säädetty. Monitorit myös toistavat värejä hieman eri tavalla. Tämän voi kukin todeta menemällä televisiokauppaan ja vertailemalla eri telkkareiden värintoistoa: jokainen on hieman erilainen. Tähän tarkoitukseen kalibrointilaite on juuri tehty: sillä saadaan tehtyä ns. profiili, joka kertoo miten kuvassa olevat värit pitää toistaa juuri tällä kyseisellä monitorilla.
Profiloinnissa voidaan myös säätää näytön valoisuutta (brightness) ja kontrastia (contrast) niin että musta näyttää monitorilla mustalta ja valkoinen valkoiselta.
Laitteen mukana tulevan ohjelmiston käyttö on suoraviivaista. Joitain asioita kuitenkin pitää tietää:
- minkätyyppistä monitoria ollaan kalibroimassa (kuvaputki, LCD-näyttö, läppärin näyttö)
- voiko monitorin valoisuutta (brightness) ja kontrastia (contrast) säätää
- voiko monitorin valkotasapainoa säätää
- voiko monitorin värejä säätää yksitellen (eli erikseen säätää R-, G- ja B-arvoja; punaista, vihreää ja sinistä.
Nämä löytyvät monitorista yleensä menu-näppäimen takaa. Jos ei ole varma, kannattaa ohjelmalle sanoa ettei ko. parametreja voi säätää. Tämän jälkeen kalibrointilaite asetetaan ruudulle, ja ohjelma mittaa eri värien toistoa itseksensä.
Muutaman minuutin päästä kalibrointi on valmis! Ohjelmisto tekee profiilista .icm-päätteisen tiedoston, jonka saa itse nimetä. Hyvä tapa on liittää nimeen monitorin merkki ja malli sekä päivämäärä, jolloin kalibrointi on tehty (esim. Dell_2007WFP_2009_03_17.icm).
Kun kalibrointi on tehty, ei monitorin säätöihin pidä koskea (ennen kuin profilointi tehdään uudelleen).
Monitorin kalibrointi kannattaa tehdä vaikkei muuten käyttäisikään värinhallintaa. Oikein säädetty ja kalibroitu monitori on ensimmäinen ja tärkein asia jos haluaa saada värit kuriin! Lisää värinhallinnasta myöhemmin tässä blogissa…
kirjoittajalta Ylläpito | kategoriaan Blogikirjoitukset