Monitorin kalibrointi ja profilointi, jota aiemmassa artikkelissa käsittelin, on ensimmäinen askel värinhallinnan käyttöönotossa. Pelkkä monitorin säätäminenkin säästää jo monelta harmaalta hiukselta kuvaa tulostettaessa, mutta ne joilla innostusta riittää, voivat ottaa värinhallinnan käyttöön koko ketjussa kuvan synnystä sen tulostukseen saakka. Alla kerron hieman tarkemmin mitä värinhallinta tarkoittaa.

Kerholle hankitulla laitteella tehty monitoriprofiili siis kertoo miten värit pitäisi esittää omalla monitorillasi, jotta ne näyttäisivät ”oikeilta”. Ongelmana on nyt se, miten kuvatiedoston pikselien numeroarvoja tulisi tulkita, eli mitä väriä vaikkapa yhden pikselin punaisen värikomponentin arvo 132, vihreän komponentin arvo 12, ja vihreän komponentin arvo 245 edustaa. Tähän on ratkaisuna väriavaruus (color space), jota myös kutsutaan työprofiiliksi.

Väriavaruus määrittelee ikään kuin ne raamit, joissa väreja voidaan esittää. Näitä raameja kutsutaan myös toistoalueeksi (gamut). Kun kuva syntyy joko kamerassa tai skannerissa, siihen voidaan (ja kannattaa) liittää tieto käytetystä väriavaruudesta eli työprofiilista. Tämän työprofiilin avulla kuvan värit voidaan sitten muuntaa kullekin tulostuslaitteelle kyseisen laitteen profiilin avulla, eli vaikkapa näytettäväksi omalla monitorillasi tekemäsi monitoriprofiilin avulla. Niin kauan kun kuvassa on mukana tieto väriprofiilista, voidaan kuvan värien muunto tehdä hallitusti.

Yleisimmät väriavaruudet ovat nimeltään sRGB ja AdobeRGB. Katso digikamerasi asetuksista voiko se liittää kuvaan väriprofiilin. Jos voi, kannattaa valita sRGB, jos et ole varma mitä olet tekemässä. Tällöin kamerasi liittää jokaiseen kuvaan mukaan tiedon siitä, että kuvan värit tulee tulkita sRGB-profiilin mukaisesti.

Kun nyt avaat kuvan värinhallintaa tukevassa ohjelmassa (esim. Adobe Photoshop CS tai Elements), osaa ohjelma tulkita kuvan värit työprofiilin mukaisesti. Jos olet tehnyt monitoriprofiilin, muunnos työprofiilista monitorin profiiliin tehdään automaattisesti. Nyt jos vielä tulostuslaitteen profiili on tiedossa, voidaan kuva tulostaa niin että värit näyttävät tarkasti siltä kuin mitä ne ruudulla ovat.

Aivan täydellistä värien vastaavuutta ei kuitenkaan koskaan voida saavuttaa. Yksi syy on jo se, että kuva tuotetaan eri tavoin eri laitteilla: monitorissa kuva tuotetaan valoa säteilemällä, paperilla taas valoa heijastamalla. Myös työskentelyolosuht+0200 vaikuttavat väreihin. Päivänvalossa kuvan värit näyttävät erilaiselta kuin loisteputken valossa. Melko tarkkaan vastaavuuteen voidaan kuitenkin päästä.

Jos siis käytät värinhallintaa tukevaa kuvankäsittelyohjelmaa, kannattaa värinhallinta ottaa käyttöön. Photoshopissa se tehdään Edit -> Color settings… valikon kautta. Asetuksissa voi valita työprofiilin, jonka valinnasta lisää myöhemmin.