ISƒ – Voimauttavia valokuvia -näyttely jatkuu Jugendsalissa Helsingissä (Pohjoisesplanadi 19) vielä muutaman päivän eli 13.1.2008 asti. Käykääpä katsomassa!

Voimauttava valokuva on valokuvaaja, taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä menetelmä, joka perustuu valokuvan kykyyn tallentaa, tehdä näkyväksi ja jäsentää elämäntarinaa. ISƒ – Voimauttavia valokuvia -näyttelyssä viisitoista harrastajakuvaajaa pohtii omaa suhdettaan ja käsitystään isyydestä voimauttavan valokuvan keinoin.

Isyys ilmentyy näyttelyssä hyvin monipuolisesti: osa kuvaajista on ottanut aiheekseen omat lapsensa, osa tuttaviensa lapset, osa oman isänsä. Moni pohtii isyyden muuttunutta roolia nykyisessä yhteiskunnassa: ennen isä koettiin ehkä etäisenä, poissaolevana perheen päänä, nykyään isän odotetaan osallistuvan lastensa elämään ja perheen arjen pyörittämiseen puolison ohella. Osa isistä saattaa kokea tasapainoilun perheen ja uran välillä vaikeaksi, kuten Jan Eklundin kuvaamassa sarjassa. Kumpi on suurempi velvollisuus: ura vai perhe? Sama tosin pätee – ja ehkä vielä voimakkaammin – nykyperheiden äiteihin.

Parhaimmillaan kuvat ovat henkilökohtaisia, pysäyttäviä tarinoita joista käy ilmi isyyden monipuolisuus. Esa Rauhalan hieno sarja Eksyin kotiin keroo herkästi nuorehkon isän ja teini-ikäisen pojan suht+0300a, niin läheisyydestä kuin etäisyydestä.

Miina Savolainen toivoo näyttelyn nettisivuilla, että näyttely olisi ”avaus siihen suuntaan, että isyyden vahvistamisesta voitaisiin keskustella ilman katkeruutta ja syytöksiä, tunnustaen, ettei erilaisten perhemuotojen tarpeita voi niputtaa yhteen muottiin”. Ainakin näyttely onnistuu hienosti kuvaamaan isyyden monia puolia, toivottavasti myös keskustelua syntyy.