Soukan Kamerat kevään viimeinen kerhoilta sujui mukavasti GIMP-koulutuksen parissa. Markku Ylilammi kertoi GIMP-sovelluksen mahdollisuuksista kuvan muokkauksessa. GIMP on verkosta ladattava ilmaisohjelma, jolla kuvien muokkaus vaikuttaa asiaan perehtyneen käsissä melko helpolta. Sovellus on monipuolinen ja koulutuksessa selvisi, että GIMP-ohjelmalla saa tarpeelliset kerhon ohjemaan kuuluvat kuvankäsittelyt tehtyä. Kerhon ohjelman voi toki tehdä myös esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmän perustoiminnoilla, jos ei halua perehtyä kuvankäsittelyohjelman käyttöön. Tarpeellisia kuvankäsittelyjä kerhon ohjelmassa tyypillisesti ovat kuvan koon muuttaminen, kuvan rajaaminen ja kuvan värisävyn käsittely. GIMP-sovellus yltää paljoon muuhunkin tuon lisäksi. Kerhon kevätohjelmassa mainittua Elements-osuutta ei nyt käsitelty ja aihe jää vapaaksi myöhemmissä ohjelmissa käsiteltäväksi.

Raimo lähetti yhden GIMP-sovelluksen esimerkin:

Tämmösen taideteoksen tein viikonloppuna käyttäen ohjelmia:

ART (AnotherRawTherapee): raw-kuvien editointi (3 kuvaa)

Gimp: noiden kolmen kuvan yhdistäminen yhdeksi kuvaksi

Blender: tuon yhden kuvan ja sen duplikaatin zoomaus ja panorointi videoksi

T. Raimo

Tätä aihetta voidaan syksyn ohjelmassa jatkaa koulutuksen merkeissä.

Kevään ohjelman viimeinen virallinen osuus on torstaina 11.5.2023. Kevätretkestä on lähetetty sähköpostia 27.4.2023. Jos sähköpostia ei löydy, pyydä lähettämään uusi viesti. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, mutta sen voi tehdä sähköpostiin vastaamalla.

Kerho jää tämän viikon jälkeen kesätauolle ja seuraava kerhoilta on 4.9.2023 ja ohjemassa on kuvailta. Syksyn ohjelmaan voi tuohon mennessä keksiä aiheita.

Hyvää kesää sivustolla kävijöille ja kamerakerholaisille! Kerhon motto: paras kamera on se, mikä on mukana.

Tarja Kaltiomaa,

kerhon sihteeri