Kuusi Soukan Kameroiden jäsentä uhmasi kipakkaa pakkasta ja matkasi Helsingin Kaupungimuseoon Hakasalmen huvilaan katsomaan Signe Branderin valokuvia Helsingistä 1907-1913.

Branderin alunperin lasinegatiiveille ottamat kuvat oli digitoitu ja vedostettu 70x100cm kokoisiksi tauluiksi. Hätkähdyttävää oli nähdä yksityiskohtien määrä, joka näistä negoista oli loihdittu esiin! Kauppatorin myyntikojuista pystyi erottamaan mitä vihanneksia ja minkälaista lihaa oli kaupan, ja rautatieaseman odotushallin kioskin lehtien otsikoita pystyi vaivatta lukemaan. Teknisesti valokuvaus on sadassa vuodessa edistynyt huimasti, mutta toisaalta taas ei: monella nykykuvaajalla olisi tekemistä saada yhtä tarkkaa jälkeä aikaiseksi.

Branderin kuvissa pääosassa on Helsinki, mutta myös sen asukkaat. Kuvausprojekti on alunperin tarkoitettu tallentamaan muuttuvaa kaupunkimaisemaa, mutta Brander on osittain ottanut ihmiset pääosaan kuvissaan. Mielenkiitoista onkin nähdä ihmisiä askareissaan, tutkailla viime vuosisadan alun vaate- ja hiusmuotia sekä tietysti ihmetellä miten kaupunki on kasvanut ja muuttunut.

Näyttelyssä on myös diaesitys, jossa Branderin kuvien näkymät on kuvattu uudelleen. Uudet katunäkymät ovat kovin levottomia monine liikennemerkkeineen, mainosvaloineen ja -kyltteineen. Toki on hieman epäreilua vertailla mustavalkoisia ja värikuvia keskenään.

Näyttely on saanut jatkoaikaa elokuuhun 2010 saakka, joten mennyttä Helsinkiä ehtii vielä hyvin katsomaan.