Adobe Lightroomin kolmosversion julkinen beta on nyt ladattavissa Adoben sivuilta. Beta toimii ensi kevääseen saakka, jolloin virallisen kolmosversion odotetaan tulevan myyntiin. Parannuksia on luvassa mm. suorituskyvyssä, kohinanpoistossa, vesileiman lisäämisessä jne. Itselleni mielenkiintoisin uusi ominaisuus on mahdollisuus julkaista kuvia suoraan Lightroomista Flickriin. Flickr on siis kuvienjakopalvelu, jonne voi laittaa kuviaan muiden katseltavaksi.

Aiemmin homma on toiminut niin että vien RAW-muotoiset kuvat Lightroomista jpg:ksi ja sitten erikseen Flickrin nettisivuilta tai erillisen ohjelman avulla lataan kuvat nettiin. Nyt sama onnistuu suoraan Lightroomista vain valitsemalla kuvat ja vetämällä ne Flickr-nappulan päälle. Helppoa!

Hieman asiaa googletettuani huomasin että tämä ominaisuus perustuu Jeffrey Friedlin Lightroom-plugineihin, jotka on saatavilla jo Lightroomin kakkosversioon. Ja vielä kun tarkemmin katsoin, huomasin että ne on alunperin tehty Lightroom 1.3 -versioon. No, minulla on vielä käytössä versio 1.4, joten ei muuta kuin asentamaan pluginit, joita muuten Flickrin lisäksi löytyy myös Picasalle ja monelle muulle palvelulle.

Pluginit toimivat hienosti: valitsen export-valikosta kohteeksi vaikkapa Flickr-pluginin, määrittelen minkä kokoisia kuvista tehdään ja kuinka paljon niitä pakataan, ja sitten vain painan ”Export”. Hetken kuluttua kuvat ilmestyvät Flickriin, kokeeksi laitoin muutaman kuvan viime kesältä. Loistava systeemi, harmi vain etten aiemmin huomannut!