Vuoden luontokuva on valittu. Tällä kertaa 6500 kuvan joukosta ykköseksi arvioitiin helsinkiläisen Simo Mikkosen kuvan Etelä-Suomen talvi.

Kuva tietysti herättää paljon keskustelua. Ilta-Sanomien sivuilla on jopa käynnissä äänestys siitä, voidaanko kuvaa pitää luontokuvana ylipäätään. Vanhan liiton kuvaajien mielestä kuva ei varmaan olekaan luontokuva: siinähän ei näy muuta ”luontoa” kuin asvalttia ja auto. Kuva siis osallistui sarjaan ”Ihminen ja luonto”.

Aika monelle suomalaiselle luonto on kuitenkin lähiön pihan asvalttia ja autoja. Tai sitten ehkä läheinen metsäke, jossa kehätien liikenteen humina peittää muut luonnon äänet. Koskematon luonto on Suomessa yhtä lailla myytti kuin puhdas ruoka, johon uskotaan sen kummempia kyselemättä.

Jos ja kun Vuoden Luontokuva näyttää edelleenkin kiinnostavan yleisöä (www.luontokuva.org oli tätä kirjoitettaessa saavuttamattomissa arvatenkin kovan liikenteen vuoksi) on se mainio tilaisuus saada aikaan keskustelua valokuvauksesta ja luonnon sekä ympäristön tilasta.

Onnittelut voittajalle ja hatunnosto tuomaristolle rohkeudesta!