Selailin kerhon arkistoja, ja vanhat jäsenkirjeet vaikuttavat mielenkiintoisilta kamerakerhotoiminnan historialta ja siten valokuvauksen lähihistorialta, että halusin muun johtokunnan siunauksella tuoda tähän muutaman jäsenkirjeen otteeksi ja näytteeksi kerhon jo 45-vuotiselta toiminta-ajalta. Kerhon toiminta on sitä vilkkaampaa ja aktiivisempaa, mitä enemmän on ideoita esittää kerhoilloissa. Jospa ideoiden ei aina tarvitse olla uusia, jospa entisetkin ideat kelpaavat nykyiseen toimintaan. Hyviä lukuhetkiä, terveisin Tarja Kaltiomaa, kerhon sihteeri, johtokunnan jäsen.

VUOSI 2000

Soukan Kamerat r.y.

Jäsenkirje 1/2000

Juhlavaa vuotta 2000 kaikille jäsenillemme! Aloitamme tämän historiallisen vuoden  ripustamalla Nuuksio-näyttelyn hotelli Meripuistoon 15.1.00. Kevään kuluessa valmistamme myös 25-vuotisnäyttelymme ripustuskuntoon. Olemme myös mukana KULTU-200 projektissa, seuraa paikallislehtiä, niin näet tapahtumat niistä. Käymällä kerhoilloissa kuulet tarkempia tietoja näistä projekteista sekä myöskin retki- ja vierailuasioista. Aktiivisuus siis kannattaa! Ohessa kevätohjelmamme, sekä pankkisiirtolomake jäsenmaksua varten.

Kuvan nimi: FOTO-WEST -2000 Lähde: Soukan Kamerat arkisto
Kuvan nimi: FOTO-WEST -2000 Lähde: Soukan Kamerat ry:n arkisto

Juhlavaa vuotta 2000 kaikille jäsenillemme!

Lyhyenä katsauksena viime vuoteen voidaan todeta, että Nuuksion maisemista sekä luonnosta kertovan näyttelymme tekeminen vaati niin paljon työtä, että 25-vuotis­näyttelymme valmistamisen aloittaminen viivästyi ja siirtyi tämän vuoden puolelle. Kilpailu- ja näyttelymenestyksemme oli suunnilleen odotusten mukainen, mutta lisää osallistujia ja uutta intoa kaivataan näihin kuvioihin. Tarkemmin näistä asioista kerrotaan vuoden 1999 toimintakertomuksessa, joka ilmestyy kevätkokouksen aikoihin.

Johtokunnan kokoonpano muuttui hiukan vuodenvaihteessa, jäsenten nimet ja tärkeimmät yhteystiedot ovat oheisen kevätohjelman kääntöpuolella samoin kuin tiedot vuoden 2000 jäsenmaksuista. Mukana seuraa tilisiirto, joka on samalla jäsenkortti. Muista käyttää tilisiirrossa olevaa viitenumeroa maksaessasi. Maksut tulee maksaa viimeistään tammikuun loppuun mennessä, mutta mielellään jo aikaisemminkin. Jäsenkortilla saat alennuksia (yleensä 10 – 20%) useista fotoliikkeistä.

Soukan Kameroiden “Vuoden kuvaaja 1999” pistelaskua varten tarvitaan tietoja kerholaistemme kilpailu- ja näyttelymenestyksestä. Kerhon omat kilpailut, FotoWest ja SKsL:n näyttelyt on huomioitu, mutta jos olet menestynyt muuallakin vuoden 1999 aikana, ilmoita tiedot kerhon sihteerille Hannu Järventaukselle tammikuun kuluessa.

Vuoden 2000 aikana osallistumme Kulttuurikaupunginosa Espoonlahti 2000-projektiin (Kultu-2000), joka liittyy osaltaan Helsingin kulttuurikaupunki 2000 tapahtumiin. Aloitamme osuutemme laittamalla esille Nuuksio-näyttelymme hotelli Meripuistoon 15.1. – 29.2.2000 väliseksi ajaksi. Kevään kuluessa valmistamme myös 25-vuotisnäyttelymme esitettäväksi. Pyrimme saamaan esille muitakin näyttelyitämme Kultu-2000 projektiin liittyen, kunhan vain saamme näyttelypaikat ja –ajat sovituksi. Seuraa paikallislehtiä, niin pysyt selvillä tapahtumista.

Käymällä kerhoilloissa kuulet tarkempia tietoja näistä projekteista sekä myöskin retki- ja vierailuasioista. Aktiivisuus siis kannattaa!

Terveisin

                                                                                                             E.J.Laamanen

                                                                                                             puheenjohtaja

VUOSI 2004

SK jäsenkirje 2 2004

Tervehdys kerholaisillemme. Aloitamme taas kerhotoiminnan 16.8.2004. Meillä on valmisteilla kaksi valokuvanäyttelyä, jotka laitetaan esille tänä syksynä. 30-vuotisnäyttely ripustetaan kulttuurikeskukseen Tapiolaan……..2004. Siihen tarvitaan nyt kerholaisten kuvia. Jos aiot osallistua, tuo kuviasi tarjolle mahdollisimman pian. Myös SKsL:n teemanäyttely lähestyy, sen teemana on ”romantiikka”. Kuvat on lähetettävä 24.9.2004 mennessä (postileiman päiväys). Näyttelyssä on noudatettava SKsL: teemanäyttelysääntöjä (linkki?) Toimita romanttisia kuviasi Laamaselle viimeistään 20.9.2004 kerhoillassa. Koulutuspuolella (katso ohjelma) on taas paljon mielenkiintoista opittavaa mm. kuvankäsittelystä. Digikameroitten yleistyessä tarvitaan myös kuvankäsittelytaitoja, ja meillä on valmiutta antaa siihen opastusta omien kerholaistemmekin toimesta. Aiomme tehdä lähiaikoina kotisivuillemme kuvaosion, jossa kaikilla kerholaisilla voisi olla esillä pienimuotoinen vaihtuva näyttely omista kuvistaan. Saadaksesi kuviasi nettiin, kysy ohjeita Markku Törröseltä tai Eero Laamaselta. Kuvapainotteinen kotisivusto onkin omiaan edistämään yhteistä harrastustamme ja näyttämään katsojille, että kyllä meillä tämä homma osataan!

VUOSI 1996

SOUKAN KAMERAT r.y. Jäsenkirje 1/1996

Jälleen alkaa uusi vuosi, joka tuo tullessaan uusia asioita myös kamerakerhon toimintaan.

Aluksi lyhyt katsaus vuoden -95 tapahtumiin:

– helmikuussa -95 Savonlinnassa pidettyyn Suomen Kameraseurojen Liiton (SKsL)

vuosinäyttelyyn hyväksyttiin Hannu Järventauksen, Eero Laamasen ja Ari Laitasalon

kuvia yhteensä 10 kappaletta. Hyvä saavutus!

– Ikaalisissa pidettyyn SKsL:n ”Kotiseutu”-aiheiseen teemanäyttelyyn hyväksyttiin Eero Laamasen ja Timo Rantasen kuvia yhteensä 5 kappaletta ja Timo Rantasen dia

”Kaverukset” sai kunniakirjan.- espoolaisten kamerakerhojen välisessä FotoWest-kilpailussa sijoituimme toiseksi Tapiolan Kamerakerhon jälkeen.

– saimme viimeinkin pidettyä 20-vuotisnäyttelymme, jonka avajaiset olivat 24.7.-95

Espoon Kulttuurikeskuksen näyttelytilassa.

– ”Espoonlahti”-värikuvanäyttely oli esillä Kivenlahden Huolto Oy:n tiloissa sekä

Espoonlahden terveysasemalla, jonka seinätilat ovat jatkuvasti käytettävissämme

valokuvanäyttelyiden pitämiseen.

– kuvia oli esillä myös Lippulaivan ”Yhdessä huomiseen”-tapahtumassa sekä Soukan

palvelutalolla Soukka-päivän yhteydessä.

– diasarjoja on esitetty yleisölle Soukka-päivänä Soukan palvelutalolla sekä joulukuussa

Mäntyranta-palvelukodissa Matinkylässä.

– Soukan Kameroiden vuoden -95 kuvaajaksi tuli Eero Laamanen. Tarkemmat tiedot

pistemääristä on saatavilla alkuvuoden kerhoilloissa.

Tämän vuoden aikana valmistettavaa näyttelyä varten olemme kuvanneet Espoonlahden Teatterin ”Suuri korva”-näytelmän harjoituksia ja kenraaliharjoituksen. Uutena projektina aloitamme työnimellä ”Wanha Espoonlahti” kulkevan näyttelyn toteuttamisen. Työryhmän vetäjänä toimii Tero Tommila (osoite: xxxxx). Tähän näyttelyyn keräämme vanhoja valokuvia Espoonlahden maisemista mieluiten ennen kerrostaloalueiden valmistumista. Jäljennösku-vaamme vanhat kuvat ja kuvaamme samoja paikkoja uudestaan nykytilassa. Vanhat kuvat täytyy kerätä ihmisten arkistoista ja albumeista, joten jos tunnet henkilöitä, joilla voisi olla vanhoja kuvia, kysy niitä. Kuvat palautetaan alkuperäisille omistajilleen jäljennöskuvauksen jälkeen. Laitamme myös lehtiin ilmoituksia kuvien saamiseksi.

Espoonlahden maisema tulee jälleen muuttumaan parin vuoden sisällä mm. Saunalahden rakentamisen myötä, joten kannattaa kuvata tätä ranta-aluetta nyt; kohta nekin kuvat ovat historiallisia! Myös Matinkylän seudulla aloitetaan uuden alueen rakentaminen, joten sen seudunkin muutokset kannattaa ikuistaa filmille!

Alkaneena vuotena tulemme järjestämään kerhomme (ja kerholaistemme) pimiöjätteiden keräilyn niin, ettei käytettyjä kehitteitä ja kiinnitteitä enää kaadeta viemäriin, vaan ne kerätään pimiössä oleviin astioihin ja toimitetaan ongelmajätteiden keräilypisteeseen Soukassa (ostos-keskuksen lastauslaituri, Soukantie 16, joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 17 – 19). Tarkemmat ohjeet keräilyastioiden käytöstä laitetaan kerhon pimiöön. Ne kerholaiset, jotka kehittävät filmejä ja vedostavat kuvia kotonaan, voivat ottaa valokuvauskemikaalijätteensä talteen omiin astioihin ja käydä tyhjentämässä ne kerhon pimiön keräilyastioihin, jos eivät itse toimita niitä keräilypisteeseen.

Kerhon uuden johtokunnan henkilöt ja yhteystiedot ovat oheisen kevätohjelman kääntöpuolella samoin kuin tiedot vuoden 1996 jäsenmaksuista. Mukana seuraa myös tilisiirtolomake, joka on samalla jäsenkortti. Muista käyttää tilisiirrossa olevaa viitenumeroa maksaessasi. Maksut tulee maksaa tammikuun loppuun mennessä. Jäsenkortilla saat alennuksia (10 – 20%) useista fotoliikkeistä.

Tämän jäsenkirjeen mukana on myös kyselylomake, jolla voit kertoa mielipiteesi kerhon toiminnasta. Palauta lomake kerhon sihteerille postitse tai viimeistään 19.2. kerhoillassa. Kaikkien lomakkeen palauttaneiden kesken arvotaan Eirikuvan lahjakortti, jolla saa ilmaiseksi 20×30 cm suurennoksen kinokoon värinegatiivista.

Jälleen kerran joudun toteamaan, että vaikka kerhomme jäsenmäärä on noin viisikymmentä, on kerhoilloissa kävijöiden lukumäärä jatkuvasti alle kymmenen henkilöä. Jos ohjelmisto on sellainen, että se ei innosta, kerro ihmeessä kyselylomakkeessa siitä ja ehdota muutoksia! Kaikki mielipiteet ovat tervetulleita ja otetaan huomioon jatkossa kerhoiltojen ohjelmien laatimisessa. Johtokunta ei voi arvata jäsenten toiveita, elleivät he niitä ilmaise!

Entistä parempaa uutta vuotta toivottaen

E.J.Laamanen

puheenjohtaja

VUOSI 2011

Soukan Kamerat r.y.                                                                      Jäsenkirje 1/2011

Tervehdys kerhon jäsenille!

Kerhon kevätkauden ohjelma alkaa taas olla koossa. Se jaetaan piakkoin jäsenille ja julkaistaan tietysti myös nettisivuillamme http://www.soukankamerat.net. Kotisivuja kannattaa muutenkin vilkuilla aika ajoin, ajankohtaiset asiat ja mahdolliset viime hetken muutokset ohjelmaan näkee sieltä.

Maaliskuun pöytäkilpailun aihe on ”Liikkeellä”. Tuo mukanasi kerhoiltaan enintään kolme paperikuvaa. Paras kuva valitaan paikan päällä!

Kuvaamisen kannustamiseksi kokeilemme tänä keväänä ”Kuukauden kuvan” valintaa. Jokaiselle kuukaudelle annetaan aihe, joka ilmoitetaan sähköpostitse ja nettisivuilla. Aikaansaannokset katsotaan seuraavan kuun kokouksessa. Läsnäolijoiden suorittaman valinnan perusteella sitten jostakin kuvasta tulee kerhon ”Kuukauden kuva”, joka asetetaan yleisön nähtäväksi. Näistä kuvista sitten vähitellen muodostuu näyttely.

Valokuvauksen aamuhämärissä paperikuva tehtiin projisoimalla negatiivilla oleva kuva hopeasuoloilla käsitellylle valoherkälle kartongille. Prosessi toteutettiin pimiössä, jossa punaisessa suojavalossa voitiin käsitellä valoherkkiä materiaaleja. Kerholla on pimiö, jossa voi valmistaa aitoja valokuvia. Jos kiinnostusta riittää, voidaan järjestää kurssi filmin kehityksestä ja valokuvan vedostamisesta. Jos pimiön käyttö tuntuu liian arkaaiselta, niin käsitellään mustavalkoisen kuvan tekemistä digitaalitekniikalla. Asia tarkentuu kevään aikana.

Huhtikuussa toteutetaan taas oman kerhon sisäinen minifotomaratoni. Siinä osallistujille annetaan aihe ja määräaika (30 minuuttia), joiden puitteissa kuva pitää ottaa. Illassa ehdimme kuvata neljä kuvaa. Kuvat katsotaan ja niistä keskustellaan myöhemmin kokouksessa.

Perinteisessä kevätkilpailussa 18.4. on aihe vapaa ja voimassa normaalit kerhon kilpailusäännöt, jotka löytyvät kerhon verkkosivuilta. Toimita kuvat (paperi, dia, CD-, DVD- levyt tai muistitikut) joko 21.3. kokoukseen tai 4.4. minifotomaratonin lähtöpaikalle.

Lyhyiden lähialueen kuvausretkien lisäksi tehdään toukokuussa kevätretki Tammisaareen, jossa pääkohteena on Ramsholmenin keväinen kukkaloisto. Kesäretki on vaihteeksi lyhyt; mennään Helsingin keskustaan ja toivotaan, että Samba-karnevaali sattuu samaan aikaan.

Espoon kaupunki on vuosittain tukenut kerhon toimintaa, mikä on suuresti auttanut toiminnan kustannusten kattamisessa ja pitänyt jäsenmaksut alhaisina. Avustuksen on saanut hakemuksesta, jonka määräaika on ollut vuoden alussa. Viime vuonna hakemusaika oli aikaistettu vuoden 2010 huhtikuuksi ja se jäi tietysti huomaamatta. Näin siis kerhon taloustilanne tulee tänä vuonna olemaan hyvin tiukka. Vuodesta selvitään, jos kaikki ei-välttämättömät menot leikataan pois ja jos jäsenistö osallistuu kassavajeen paikkaamiseen vapaaehtoisella avustuksella. Vapaaehtoisella 7 EUR avustuksella katettaisiin lähinnä SKsL:n jäsenmaksut. Tämän tai suuremmankin avustuksen voi maksaa normaalin jäsenmaksun yhteydessä. Lisäksi menoja leikataan sillä, että SKsL:n näyttelyihin osallistuvat vastaavat itse kuvamaksuista, ja retkien kustannukset jäävät kokonaisuudessaan osallistujien maksettaviksi. Kerhon toimihenkilöt jäävät ilman kulukorvauksia.

Markku Ylilammi, puheenjohtaja

Kerhon historiaa tämäkin, nyt kerhon toimittua jo 45 vuotta, 30-vuotisnäyttelykuva.

Komea 30-vuotisnäyttelykuva, lähde: Soukan Kamerat ry:n arkisto