Soukan palvelutalon vitriinit ovat näyttelykuvia tulvillaan. Vuoden 2022 syksyn näyttelyssä kuvataidekerhon maalauksia. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Soukan Kamerat ry toimii valokuvauksen harrastuskerhona alueenaan Espoonlahti. Toiminta on alkanut Soukan ytimessä 50 vuotta sitten. Ydintoimintaan on kuulunut Soukka Seura, Soukan Kuvataideyhdistys ja Soukan Kamerat, jotka eriytyivät paikkakunnan erillisiksi toimijoiksi kohta toiminnan alussa. Omissa toimintakertomuksissaan Soukan Kamerat kertoo tekevänsä valokuvauksen alalla yhteistyötä paikallisten toimijoitten kanssa. Tämän sivun valokuvissa näyttöä yhteistyöstä omalta osaltaan. Vuonna 2022 Soukan Kamerat oli järjestämisvuorossa Espoon kaupungin kamerakerhojen FotoEspoo -kilpailussa. Kilpailun julkistamisen aamuna Tarja Kaltiomaa kuvasi Soukan palvelutalolla kuvataidekerhon toimintaa. Poimintoja vierailullani otetuista kuvista, joita voi pyytää suurempina tai ladata näitä pienempiä kuvia itselleen.

Kuva 1: Soukan palvelutalon suurissa vitriineissä on kuvataidekerhon osallistujien näyttely vuonna 2022 joulukuussa. Valokuva: Tarja Kaltiomaa

Soukka vuonna 2022

Kuvassa Soukan Kuvataidekerhon aiempi vetäjä Toivo Kalliomäki, joka esitteli kuvataideryhmän toimintaa. Seinällä on Toivon lappiaiheinen maalaus. Toivo myös valokuvaa ja hän on yksi Soukan Kamerat kuvaajista, jotka tuottivat näyttelyitä espoolaisista maisemista näyttelyissä, joiden nimet ovat Kamera Espoon taivaalla vuonna 1987, Kuninkaantie (1983) sekä Elävä joki (1980). Näyttelyt kiersivät espoolaisissa kirjastoissa ja osa näyttelytauluista on nähtävissä uuden Lippulaivan kirjaston Paja-huoneen seinällä. Toivolla on myös Kilpisjärven huhtikuu -kuvasarja vuodelta 1978, jossa on runsaita Lapin maisemia 40 mustavalkoisen kuvan voimalla (linkki tältä sivustolta kohdasta Linkkejä).

Lisätietoja Toivo Kalliomäeltä kuvien kerhosta ja ryhmäläisistä. Toivo veti maalariryhmää vuosina 2001 – 2013 ja nykyisin ryhmää vetää Seijaliisa ”Nöpö” Pekkanen. Kerhon nimi oli Maanantaimaalarit ja Seijaliisan johdolla ryhmän nimenä on nykyisin Seniorisiveltimet ja se toimii Soukan palvelukeskuksessa. Kuvissa Pirkko Grandell esittelee maalaamiaan joulukorttikuvia. Pirkko on Toivon tavoin ryhmän perustajajäseniä. Seijaliisa on kuvassa pyöreän pöydän äärellä ja Saima Salmio kertoo maalaamistaan kasvokuvista ja karikatyyreistä. Hänen työpöydällään on entinen Suomen pääministeri Sanna Marin kuvassaan. Vitriininäyttelyn kuvissa on nykyinen presidentti Sauli Niinistö hyvin tunnistettavana.

Soukan Kamerat osallistui myös tilaisuuteen Kivenlahden harrastusilta syksyllä 2023. Kuvasatoa saatiin yleisön voimin Instagram-sovellukseen ja kuvat olivat nähtävillä koko loppusyksyn.

Tässä muutama kuvapoiminta Kivenlahden harrastusillan valokuvista.

Soukan Kamerat pöydällä oli paikallisen K-kaupan tarjoamia namuja, jotka kävivät hyvin kaupaksi!

Juttu ja kuvat: Tarja Kaltiomaa

Kuvassa Tarja Kaltiomaa Soukan maisemissa, selfie.